@SirThaven
Siedzę sobie i czytam ten temacik, odczuwając głównie gorzką satysfakcje z faktu iż zgodnie z moimi przypuszczeniami odpowiedzią na większość pytań są różne wariacje sentencji „nic nie wiem! A nawet jak wiem, to nie powiem!” Ale w pewnej chwili do łepetyny mej zaświtała myśl z dawna już pomyślana, lecz zagubiona w natłoku innych. I z owej pytanie me uczyć zamierzam:
Otóż, cóż tak trudnego jest w wprowadzeniu Lajwa na rynek polski? Faktem jest, iż prostym chłopem ze wsi jestem, lecz tak sobie rozumuje: Lii zdrapki do kupienia są w sklepach co poniektórych? Są. Lii ludzie pod Anglosasów się podszywając i tak bez problemu grają i korzystają, udowadniając tym iż łącza przepustowość dostateczną mają? Tak, grają. Więc czyż uruchomienie usługi nie polegałoby na przełączeniu metaforycznego guzika w Wielkim a Potężnym Nadserwerze Majkrosoftu z „off” na „on”? Jakież tutaj wydatki, jakież inwestycje?
Jednakowoż przyznaję się, iż bezwład korporacji i sposób ich działania niejasny dla mnie i alogiczny jest, bowiem nie spoglądają one na Rzeczy jako na to czym są, tylko na Liczby owe rzeczy obrazujące. A statystycznie ja i mój pies mamy po 3 nogi….
Takoż pytanie jeszcze jedno mam! A mianowicie:
Czemuż to akcesoria wszelakie ceny mają wielkie niczym gwiazdy w kosmosie? Czytałem wcześniejsze wypowiedzi, jakoby polityka cenowa centrala, jakoby ceny dla unii jednakowe, lecz czy MS Pollando zdaje sobie sprawę, iż Polacy jak nikt inny kombinować potrafią i miast karty sieciowej od Majkrostftu za 300 zł, wolą kupić Access Point za 100, oraz kabel Ethernet za 2?
Ps. Proszę, wybaczcie mi styl powyższej wypowiedzi - jest już po północy, a co ważniejsze jest Sesja. Mam nadzieje że mnie zrozumiecie :D
[Odpowiedz] SirThavenie za styl oryginalny, szerokiej publice Xbox.com powyżej przedstawiony, przepraszac się nie waz. Zacna to wszak inicjatywa, z pewnością nowego ducha do dyskusji wprowadzająca;).
A nieco bardziej formalnie:
Ad.1 Wbrew pozorom naklady na ewentualne uruchomienie usługi Xbox Live sa znaczne i sa one liczone w milionach zlotych. Ze zrozumialych względów nie możemy podac do publicznej wiadomości o jakie dokladnie kwoty chodzi, ale uwierz mi proszę – znacze. Duza trudnością sa kwestie licencyjne – czyli osiągnięcie porozumienia na temat możliwości dystrybucji materiałów na Xbox Live Marketplace, które maja być dostępne w danym kraju. W grę wchodzą tutaj spore tantiemy za wykorzystywanie materiałów muzycznych i wideo na terenie Polski. Wyzwaniem jest tez stworzenie odpowiedniego systemu bilingowego dla posiadaczy kart płatniczych, którymi można placic korzystając z Xbox Live. Oczywiście sa dostępne zdrapki (w chwili obecnej nie sa jednak sprowadzane przez Microsoft – na wlasna reke sprowadzaja je z Unii Europejskiej inni dystrybutorzy), ale dla powodzenia przedsięwzięcia trzeba uruchomic tez inne sposoby rozliczen. Pamietaj tez proszę o zapewnieniu odpowiedniego zaplecza technicznego (suport techniczny), promocyjnego (co tydzień w Xbox Live Arcade sa przeprowadzane dwie premiery gier) itd. Jak wiedz możesz sobie wyobrazic – nie chodzi tylo i wyłącznie o wpisanie hasla „include Poland” w odpowiedniej linijce kodu Xbox Live:).
Ad.2 Jesli chodzi o akcesoria – zwykle tak jest, ze oryginalne akcesoria danego producenta sa tymi droższymi. Placi się za jakosc i 100% pewność, ze produkt w pelni wspolpracuje z danym urzadzeniem. Przyjelo się tez, ze obok oryginalnych akcesoriow, swoje miejsce na rynku maja tansze ich odpowiedniki. Kupcow znajduja oba rozwiązania. Dla jednym Access Point plus kabel jest ciekawa alternatywa, dla innych latwiej jest wydac te 300 stowki, podpiac Wi-Fi Adapter do konsoli i Cieszyc się jego bezproblemowym dzialaniem (bo np. na widok poradnikow jak cos zainstalowac dostaja gęsiej skorki).