adas0387 wrote:
Udostępniam połączenie i niby wszystko jest ok tak jak mowiłem czyli komputer widzi konsolkę zaraz po odpaleniu ale gdy robie test połączenia z komputerem na Xbox'sie wywala mi błąd zaraz na pierwszym poziomie połączenia czyli xbox-sieć i nawet nie dochodzi do proby połączenia z internetem.
Moze chodzi tu o kabel ethernet, czy musi być skrosowany?
Nie wiem jaki ja mam kabel zapomiałem jak to się sprawdza mogę tylko powiedziec ze jest to kabel dolonczony do zestawu czyli orginał.
A co do tego testu połączenia na xbox to wyskakuje mi ze nie mozna pobrac adresu IP
Aha i jeszcze jedna myśle ze istotna sprawa w centrum sieci na kompie to połączenie z xbox'em pokazuje jako "siec niezidentyfikowana" a adresy przypisne automatycznie są rózne na kompie i na konsoli a jezeli wpisze je recznie to tez lipa.
I co ja mam z tym począć?? Poprostu ręce opadają.
Kabel do połączenia komp-konsola powinien być skrosowany (i przynajmniej ja taki właśnie do zestawu dostałem).
Jak to rozpoznać - wyciagnąć oba końce kabelka i sprawdzić czy pary (kolory) kabelków we wtyczkach są w takiej samej kolejności. Jeśli tak to kabel nie jest skrosowany. Jeśli są różnice na końcówkach - kabel skrosowany. Szczegóły np.
tu
Właściwości połączenia z konsolą na kompie:
IP 192.168.0.1
maska 255.255.255.0
brama 192.168.0.1
dns 192.168.0.1
Właściwości połaczenia z internetem na kompie:
w moim przypadku Neostrada system Vista w zakładce udostępnianie zaznaczone: Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenei internetowe tego komputera.
Ustawienia na konsoli:
albo automatycznie albo takie(z pamięci)
IP 192.168.0.2
maska 255.255.255.0
brama 192.168.0.1
dns 192.168.0.1
dns2 pusty
poza tym sprawdź czy xbox nie jest blokowany przez zaporę windows lub antywirusa
to play or not to play that is the question ;)