Search:
My Xbox

Polskie Forum Xbox 360

Started by masta skwarek at 06-28-2009 10:27 AM. Topic has 19 replies.
Sort Posts:    
Print Search

06-28-2009, 10:27 AM
Reply Quote
Telewizor pod Xboksa

Witam, jestem nowy na polskim forum xbox360 i mam nadzieje, ze nie zlinczujecie mnie za temat, który pewnie przewijał się już wiele razy. Szukałem informacji w necie, jednak większość tematów jest juz przestarzała, więc i informacje o "najlepszych TV" są nieaktualne. Od około roku xboxa mam podłączonego do monitora PC (Samsung T240) jak łatwo się domyślić, obraz z konsoli wygląda koszmarnie.... wiec postanowiłem wymienić również mój stary TV i kupić coś, na czym będę mógł oglądać telewizje i spokojnie grac na xboxie. Do dyspozycji mam ~ 2800zł (na telewizorach się nie znam, jako student, rzadko kiedy mam czas aby coś oglądać ;). Stawiałbym na LCD, ale rowniez jakaś mała plazma wchodzi w grę (jeżeli za taką kwotę można upolować coś konkretnego). Ważne jest, aby tv nie był za duży, 32 cale to byłoby max z uwagi na małą odległość na linii TV-oczy. Również kąty widzenia są dla mnie istotne (nie wiem jak to jest na telewizorach LCD czy plazmowych, ale na PC słabe katy sa irytujące). Czy mogę liczyć na Wasze podpowiedzi w tej sprawie?

Report 

06-28-2009, 12:10 PM
Reply Quote
Re: Telewizor pod xbox'a
Już częściej o tym pisałem na forum… Osobiście mam Monitor/TV Samsung SyncMaster T240HD i powiem Ci że po podłączeniu X360 do niego poprzez HDMI obraz jest rewelacyjny. Co do wyboru TV,to nie jest tak łatwo polecić jeden konkretny model,gdyż jest pełno różnych modeli w podobnej cenie i jakości. Z plazmy bym raczej zrezygnował,już z samej uwagi na to że jak pisałeś TV będzie stał dość blisko… (resztę + i – Plazma / LCD sobie w tym miejscu daruję) Tak więc w tym przypadku tylko LCD (dysponując większą gotówką można by jeszcze pomyśleć o LED,jednak przy 32” zwykły LCD w zupełności wystarczy) Ważne jest aby był Full HD 1080p,pozostałe cechy to:

-Jasność (czym wyższa tym lepiej)
-Kontrast (więcej znaczy lepiej)
-Czas Reakcji (im niższa wartość tym lepiej)

To by było z grubsza o tym na co zwrócić uwagę. Tak więc szukając TV w konkretnej cenie,warto jest najpierw porównać parametry,a po zawężeniu grona potencjalnych kandydatów sprawdzić to co najważniejsze,czyli jak prezentuje się obraz na poszczególnych modelach.
Idę ciemną doliną,lecz się nie lękam! Bo to mnie się lękają!
   Report 

06-28-2009, 5:49 PM
Reply Quote
 masta skwarek wrote:

Witam, jestem nowy na polskim forum xbox360 i mam nadzieje, ze nie zlinczujecie mnie za temat, który pewnie przewijał się już wiele razy. Szukałem informacji w necie, jednak większość tematów jest juz przestarzała, więc i informacje o "najlepszych TV" są nieaktualne. Od około roku xboxa mam podłączonego do monitora PC (Samsung T240) jak łatwo się domyślić, obraz z konsoli wygląda koszmarnie.... wiec postanowiłem wymienić również mój stary TV i kupić coś, na czym będę mógł oglądać telewizje i spokojnie grac na xboxie. Do dyspozycji mam ~ 2800zł (na telewizorach się nie znam, jako student, rzadko kiedy mam czas aby coś oglądać ;). Stawiałbym na LCD, ale rowniez jakaś mała plazma wchodzi w grę (jeżeli za taką kwotę można upolować coś konkretnego). Ważne jest, aby tv nie był za duży, 32 cale to byłoby max z uwagi na małą odległość na linii TV-oczy. Również kąty widzenia są dla mnie istotne (nie wiem jak to jest na telewizorach LCD czy plazmowych, ale na PC słabe katy sa irytujące). Czy mogę liczyć na Wasze podpowiedzi w tej sprawie?

Nie powinien bynajmniej wyglądać koszmarnie. Jaki masz kabel, jakie ustawienia dałeś?
   Report 

06-28-2009, 9:42 PM
Reply Quote
Odp: Re: Telewizor pod xbox'a
Dzięki bardzo za odpowiedzi. Problem z moim monitorem polega na tym, ze jest to T240 (bez HD- czyli bez tunera i bez przesyłania obrazu 1:1). Próbowałem wszystkich mozliwych sposobów podłączeń, VGA, HDMI (kable microsoftu) jak równiez wszystkie mozliwe ustawienia obrazu konsoli i monitora. Obraz wygląda jak na mój gust bardzo brzydko, dlatego chce zapoatrzyć sie w TV ;]
   Report 

06-29-2009, 8:13 AM
Reply Quote
Re: Odp: Re: Telewizor pod xbox'a
ja jestem za tym, że im bliżej tv, tym powinien być większy :] sorry, ale nie ma to jak full hd na 47 calach dwa metry od oczu, dodasz porządne kino domowe z grubymi ścianami miedzy pokojami i Marcus i spółka wypalają Ci gałki oczne ;]
I may be LATE
but I look GOOD
   Report 

06-29-2009, 10:29 AM
Reply Quote
Obraz na monitorach LCD jest naprawde swietny, sam jak mam zajete TV to gram na 22" monitorze przez VGA i jest rewelacja a co do samego TV to nie rozumiem jak ktos moze polecac TV LCD im wiekszy  tym lepszy :P...
Zacznijmy od tego ze z tymi pieniedzmi to mozesz  zaczac myslec o naprawde dobrym 32" i wspolczuje kazdemu kto da sie jeszcze naciagnac na zwyklego LCDka w tych czasach... No chyba ze ktos nie wie ze wyszly juz TV LED i plz nie mowcie mi ze jakikolwiek LCD podswietlany tradycyjnie moze sie rownac z najslabszym LEDem :P... ja rozumiem ze jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma i wiele osob ktore niedawno kupilo badz wymienilo LCD bedzie zbulwersowana moimi slowami ale nie wciskajcie ludzia bzdur i nie probujcie sprzedac prehistori jaka jest LCD tradycyjny :).. jesli ktos nie widzial jak wyglada obraz na LEDach albo widzial i twierdzi ze nie ma roznicy to proponuje okuliste :).. a ceny juz od 3tys (32" wlasnie)

No.1 on the world in Lost Planet!
   Report 

06-29-2009, 10:40 AM
Reply Quote
pozatym podniecanie sie ze cos jest "Full HD" to dzis troche nienamiejscu bo z tego co wiem to nie ma juz TV LED bez "Full HD"... przeciez to jest standart :)

Report 

06-29-2009, 4:39 PM
Reply Quote
Odp: Re: Odp: Re: Telewizor pod xbox'a
Dzięki bardzo :) Kazda uwaga jest dla mnie na wage złota, zwazywszy na to, ze z nowościami TV mialem nie wiele wspólnego i nie chce załować zakupu. Biorąc powyższy post pod uwage, mocno zastawiam się nad tym modelem SAMSUNG UE32B6000 LED TV  (link: http://allegro.pl/item673145663_samsung_ue32b6000_led_tv_najtaniej_hurtownia.html). Jak troche jeszcze przyoszczędze to się wyrobie. Pridem jak myślisz?
   Report 

06-29-2009, 4:48 PM
Reply Quote
Re: Odp: Re: Odp: Re: Telewizor pod xbox'a
Widze ze Twoje myslenie idzie w dobrym kierunku :).. obecnie model ktory podales w linku jest najlepszym rozwiazaniem bo mamy pelny (obraz robi naprawde duuuze wrazenie) wypas w rozsadnej cenie.. proponuje jednak wlaczyc porownywanie cen w google i zobaczyc jakie tam sa oferty ale z tego co pamietam to taniej  nie znajdziesz.. chyba ze Media albo Euro RTV bada mialy jaks promocje.

Report 

07-01-2009, 10:18 PM
Reply Quote
Re: Odp: Re: Odp: Re: Telewizor pod xbox'a
Sąsiad kupił ten sam model tylko większy. Obraz taki jak byś patrzał przez okno :)

Donnelly: Where's Rook?
Callahan: He's hanging out back there.

...:::The Dead Pool:::...
   Report 

07-02-2009, 8:43 AM
Reply Quote
za oknem to ja mam fajny widok, ale z interaktywnością tak jakoś cienko...
I may be LATE
but I look GOOD
   Report 

07-02-2009, 9:10 AM
Reply Quote
Steruj wiatrówką! Zobaczysz jaki czas odpowiedzi będziesz miał.
   Report 

07-02-2009, 10:21 AM
Reply Quote
lol :D dobre

Report 

07-09-2009, 10:01 PM
Reply Quote
Od siebie dodam ze przy 32" i mniej nie zobaczysz róznicy pomiędzy Full HD a HD ready, no chyba ze masz zamiar stać z lupą przy telewizorze i liczyć pixele.

Dawniej Garam PL i Garam POL
   Report 

07-29-2009, 11:06 AM
Reply Quote
Ja kupiłem LCD z samsunga 40 cali (nie fullHD) połączyłem go z Xbox'em za pomocą kabla hdmi i wygląda super .

Uważam że każdy LCD jest odpowiedni do Xbox'a byle miał hdmi :]
   Report 

07-29-2009, 4:13 PM
Reply Quote
 mruwa1125 wrote:
Ja kupiłem LCD z samsunga 40 cali (nie fullHD) połączyłem go z Xbox'em za pomocą kabla hdmi i wygląda super .

Uważam że każdy LCD jest odpowiedni do Xbox'a byle miał hdmi :]
a podłączałeś nie przez hdmi?
I may be LATE
but I look GOOD
   Report 

07-29-2009, 6:47 PM
Reply Quote
 Ownon wrote:
a podłączałeś nie przez hdmi?

Wyraźnie napisał, że tak.

Ja osobiście korzystam z telewizora Samsung LN32B640
, a wcześniej używałem monitora HP 2228h. Z obu jestem bardzo zadowolony, jednak z racji na większy ekran telewizora lepiej gra mi się właśnie na nim. Gdyby ktoś miał kiedykolwiek wątpliwości co do zakupu takiego Samsunga lub Hewletta, gorąco polecam!

Najlepszy TV do grania jaki mógłbym sobie wyobrazić to Sony BRAVIA KDL-70X3500. Bawiłem się kiedyś na tym cacku i powiem szczerze: O kurde! ; )

Jednakże to raczej droga sprawa i jako zwykły zjadacz chleba zadowalam się 32". Full HD - wystarczy ; )

Report 

07-30-2009, 7:27 AM
Reply Quote
 ChybaRyba wrote:
Wyraźnie napisał, że tak.
ale w którym miejscu, bo chyba czytasz jakieś inne forum i posty; po prostu zastanawiało mnie, czy ma porównanie component - hdmi, aby wyrażać opinie na temat różnicy / stawiac tezę że tylko przez hdmi obraz dobrze wygląda
I may be LATE
but I look GOOD
   Report 

08-01-2009, 7:46 AM
Reply Quote
Ja podpinalem XO na 3 mozliwe sposoby - HDMI- Component i VGA.
Component to nie ta liga, obraz jest po prostu gorszy, natomiast nie ma znaczenia na jakosc obrazu czy podpinamy przez HDMI czy VGA! Jedynie kolory sie troszke roznia ale to kwestia ustawienia referencji obrazu na XO, wiec nie piszcie prosze ze super obraz moga miec tylko Ci co maja HDMI bo to bzdura :)

Report 

08-01-2009, 10:13 AM
Reply Quote
Odp: Re: Odp: Re: Telewizor pod xbox'a
Kolego ja mam LCD LG 32'' Full HD podłączone do X'a przez HDMI i jest baja. Naprawdę rewelacja i zapłaciłem za niego 1999pln w grudniu na przecenie w sieci sklepów reklamowanych przez czerwonego wieśniaka Wiśniewskiego. Co się będę zastanawiał biegał myślał.....wtedy mi się akurat TV spalił CRT nieszczęsny i po prostu zszedłem na dół przeszedłem 80m wszedłem do sklepu wziąłem TV na ręce wszedłem do domu podłączyłem i grałem dalej ;p (oczywiście zapłaciłem) ;p. Znaczące różnice moim zdaniem zaczynają się jak chcemy kupić TV za 4-5 tysięcy, to się można zastanawiać, ale za 2 koła to są raczej wszystko porównywalne parametry.
   Report 

©2009 Microsoft Corporation. All Rights Reserved