Widzę, ze propaganda t3xz'a się szerzy. Postaram się w miarę wyczerpująco (i zgodnie z moją wiedzą, która moze nie być pełna :P i wcale nie musi być zgodna z rzeczywistością) odpowiedzieć na pytanie dotyczące ołowiu w cynie.
Dlaczego uzywano ołowiu?
Temperatura, w której uzyskuje się odpowiednio płynny stan skupienia mieszanki Sn/Pb jest o 50 stopni C nizsza, niz przy uzyciu samej cyny.
Ołów jest stosunkowo tani, koszt produkcji elementów elektronicznych, które lutuje się do płytek montazowych, a które mają końcówki z domieszką ołowiu sa niskie.
Dlaczego zakazano?
Ołów jest trujący. Ktoś wystraszył się, ze wyrzucana elektronika zanieczyści wodę a wdychanie cyny zabije elektroników. No dobra, zartuję - martwiono się wyłącznie o środowisko, bo o elektroników nikt nie dba. ;P I to nic, ze ołów w elektronice to ledwie pół procenta ołowiu w obiegu i ze głównym źródłem są kineskopy CRT. :/
Konsekwencje?
Większa temperatura wymagana podczas lutowania wymaga bardziej wytrzymałych termicznie elementów. Nie jest to problem w przypadku niewielkiej elektroniki, ale Xbox 360 do małych nie nalezy. ;) Przeciązenie termiczne elementu elektronicznego prowadzi do długofalowego zachwiania jego charakterystyk (m.in. czasowych) i potencjalnie niestabilnej pracy.
Domieszka ołowiu sprawiała, ze produkowane elementy miały nózki z domieszką ołowiu, co pozwalało na połączenie lutem płytki montazowej (ściezki tez zawierały ołów) i elementu. Teraz, potrzebny jest inny element spajający. Badania wykazały, ze ołów był lepszy i cięzko jest go zastąpić.
Potencjalne problemy?
Montaz elementu, który oczekuje cyny z domieszką ołowiu nie będzie tak mocny (będzie m.in podatny na zmiany temperatury i moze się z czasem odczepić). Montaz odpowiednio dopasowanych elementów tez nie będzie tak dobry jak kiedyś. Mówiąc wprost: luty częściej zawodzą. Jeśli nie odprowadzono odpowiednio duzo ciepła od układu, jego temperatura moze wpłynąć na to, czy zerwie się lut czy nie. Montaz w wyzszej temperaturze cyną pb-free moze sprawić, ze element będzie awaryjny.
Jak to sie ma do Xboksa 360?
Ja nie wiem, Ty nie wiesz, pewnie niewiele osób wie. Czy elementy są dostosowane do cyny pb-free? Nie wiem. Czy są przegrzewane przy montazu? Nie wiem. Czy sa bardziej podatne temperaturę wewnątrz konsoli? Pewnie tak. Co mozna na to poradzić? Postawić konsolę zdala od źródła ciepła (m.in. kineskopu, ale tez i tak prostych rzeczy jak grzejnik czy piec) w sposób, który nie blokuje obiegu powietrza. A MS moze się postarać o lepsze chłodzenie konsoli. Xbox 360 to potęzna maszyna, porównywanie jej problemów do braku problemów z PS2 to tak, jak porównywać parkowanie rowerem do parkowania cięzarówką. Rowerem zawsze się znalazło miejsce, prawda?
I tyle w temacie lutowania bezołowiowego. Ktoś chce coś sprostować, niech śmiało wali. Przeciez mogłem nieświadomie nakłamać. ;] Poproszę znajomego elektronika o zweryfikowanie tego, co napisałem.
Posting provided "as is" with no warranties, confers no rights and represents my own personal views.